יקב הרי גליל, בצפון,
נחנך רשמית
1 ביוני 2003
יקב הרי גליל שהוקם בקיבוץ יראון כשותפות בין יקבי רמת הגולן וקיבוץ יראון
נחנך רשמית בנוכחות השר אהוד אולמרט.
"בשנתיים האחרונות הוכפלה כמות יין ברמה וכמות היצוא של יין ישראלי,
המיוצר ברמה גבוהה ומתקבל בכל מרכזי היין הגדולים בעולם. אין ספק שמי שתרם לזה הם
ייקבי רמת הגולן וגרמו לכך שגם כרמל מזרחי התחילו לייצר יין ראוי" אמר שר
התמ"ת אהוד אולמרט בפתיחת יקב הרי גליל בקיבוץ יראון, אולמרט הוסיף כי הוא
רואה ב"יקב הרי גליל" קידום לכל הנושא החקלאי, התעשייתי וגם בתחום השיווק.
עוד אמר אולמרט כי הוא שמח על ההזדמנות הזו כשר תעשייה לראות בפתיחתו של
מפעל חדש שייצר וימכור ויספק פרנסה לאנשי האזור. הוא ציין כי הגליל עמד במבחנים
שמעטי מקומות עמדו בהם וכמי שראה את ירושלים בעין הסערה ובמלחמה קשה של תושבי
ירושלים הוא יכול להבין טוב יותר את הגליל ועמידתו רבת השנים מול מצב ביטחוני קשה.
עוד אמר אולמרט בפתיחה כי בעוד 10 ימים הוא מגיש הצעה למועצת מקרקעי ישראל בנושא הקרקע החקלאית, וכי
הצעה זו תמצא איזון שיאפשר לקיבוצים ולמושבים לפתור חלק משמעותי מהבעיה
"הצעות אלו יוצאות מנקודת המבט של צרכי החקלאות וההתיישבות" אמר אולמרט.
יקב הרי גליל נפתח בהשקעה של כ-5 מיליון דולר, היקב הינו מיזם עסקי חדש
ששותפים לו יקבי רמת הגולן (2/3 בעלות) וקיבוץ יראון (1/3 בעלות) , ממזג בין
המקצוענות והמומחיות של יקבי רמת הגולן בייצור יינות איכותיים ובין המאפיינים
הייחודיים של הגליל העליון-אזור יין משמעותי, אקלים ממוזג וקריר ונוף הררי ירוק
וקסום.
שטח היקב –כ- 30 דונם, מבנה היקב
כ-3300 מ"ר .הכרמים- חמשת כרמי היקב משתרעים על 750 דונם, בהם נטועים זני הענבים: קברנה סוביניון, ,
פינו-נואר, סנג'ובזה, סירה, שרדונה וסוביניון בלאנק. סל המוצרים של יקב הרי גליל
כולל 5 סוגי יין, 4 יינות זניים:
קברנה,מרלו,שרדונה, פינו
נואר , ויין יראון שמבוסס על עירוב זנים: 60% קברנה ו-40% מרלו.
המכירות מתחלקות לכ-80% שוק מקומי וכ-20% ליצוא –לארה"ב, צרפת,
גרמניה, שוויץ. סה"כ נמכרו כ-300,000
בקבוקים בשנת 2002 .
שלום בלייר, מנכ"ל יקבי רמת הגולן :"מהלך הקמת יקב הרי גליל נבע
כחלק מההבחנה כי הגליל הופך להיות
אזור יין משמעותי בישראל. כפי שאנחנו מובילי יין איכותי המצעיד את תעשיית היין
בישראל קדימה ראינו הזדמנות לעשות זאת עם יין מהגליל. החלטנו שאנחנו לא מסתפקים רק
בנטיעת כרמים אלא עושים את השלם: יין ויקב יחד, על מנת לתת לקונה הישראלי הזדמנות
לשתות יין איכותי מאזור הגליל. גורם נוסף משמעותי בהחלטה על הקמת יקב בגליל הוא
הרצון להיות המשמעותיים בייצור יין מבחינת גודל ועוצמה , לאחר שזיהינו התעניינות
רבה מצד יקבים גדולים בארץ לייצר יין מהגליל".
שגב ירבעם, מנכ"ל יקב הרי גליל ולשעבר מנכ"ל יקבי רמת
הגולן אמר בפתיחה:" בשונה
מתעשיית יין אחרת, לתעשיית יין דרושה שלמות. השלמות היא היין, האנשים, המקום
התרבות. כדי לשווק יין מהגליל צריך לייצר אותו בגליל. יינות יקב הרי גליל מהווים
סל מוצרים נוסף ליקבי רמת הגולן, סל עם טעם ואופי של הגליל נטו, סל מוצרים ממותג , ממוקד ופשוט . מדובר ביקב המזוהה עם האיזור
הגיאוגרפי שעליו הוא יושב. יעד נוסף שלנו הוא לשלב תיירות, חקלאות ויין
יחד".
עוד הוסיף ירבעם :"יקב הרי גליל הוא היקב הגדול והמוביל בגליל העליון , בשנת 2000 , בצרנו בכרמי היקב 250 טון ענבים ב-2001 –350 טון, ב-2002 500 טון ענבים וב-2003 יבצרו 800
טון ענבים, והיעד לשנת 2005 הוא
1000 טון ענבי יין".
התפיסה העיצובית של מבנה
יקב הרי גליל- שטח המבנה הוא 3000 מ"ר ובנוי מאבן, מתכת, זכוכית ועץ אלון ממנו מייצרים את חביות
היין. תכנון מבנה היקב נבנה כך שיאפשר צפייה בתהליך הייצור מבציר הענבים ועד
האחסון בחביות היישון.מרכז המבקרים של יקב הרי גליל המהווה חלק אינטגרלי ממבנה
היקב ומסלול הצפייה מחופים בעץ
ואולם הייצור ומעטפת היקב מחופים במתכת, חדר החביות בנוי מאבן. בשונה מיקבים אחרים
בארץ, מבנה יקב הרי גליל הוא פנימי, תהליך הייצור כולו מקורה ומוכל בתוך המבנה.
היקב מאפשר צפייה וקבלת מבקרים אך שומר על תהליך
ייצור יעיל שאינו מוגבל על ידי קהל המבקרים ".
שוק היין בישראל מגלגל כ-700 מיליון ₪. ישנה מגמת צמיחה של יותר מ-15% בכמות
היינות המיוצרים בישראל בשנה האחרונה.
בישראל שותים כיום כ-6 ליטר לנפש, לעומת 3 ליטר לפני שנים אחדות (עדיין
הרחק מהצרפתים, הצורכים 58 ליטר לנפש בשנה והאיטלקים 52 ליטר).